Kakolan historiaa

Kakolanmäelle alettiin rakentaa työ- ja ojennuslaitosta vuonna 1845 ja se valmistui 1853. Valmistumisensa jälkeen Kakola ei kuitenkaan heti toiminut vankilana, sillä 1853 alkanut Krimin sota toi rakennuksiin sotilaat lähes kymmenen vuoden ajaksi. Sotilaat lähtivät 1862, kun rakennuksiin oli tehty hieman muutoksia, ja paikka oli muutettu rangaistusvankilaksi.

Kakolassa kokeiltiin vankeinhoidon kansainvälisiä virtauksia. Vuonna 1879 vankilaan valmistuivat auburnilainen ja philadelphialainen sellisiipi. Molempien sellijärjestelmien tarkoituksena oli aiempaa tarkempi vankien eristäminen, mutta erilaisin painotuksin. Auburnilaisessa järjestelmässä vangit työskentelivät ryhmissä, mutta nukkuivat yönsä eristetyissä selleissä. Philadelphialaisessa järjestelmässä taas vangit nukkuivat, työskentelivät ja ulkoilivat yksin. Tavoitteena oli johdattaa vanki työn ja eristyksen kautta parantamaan tapansa. Mäen korkeimmalle kohdalle rakennettiin johtajan ja apulaisjohtajan asuintalot 1870-luvulla. Kakolanmäen alarinteeseen valmistui Turun lääninvankila vuonna 1890, ja vuonna 1894 Kakolan päärakennuksen viereen rakennettiin vankilan itäosasto. Myöhemmin valmistui vielä työrakennuksia, henkilökunnan asuntoja sekä näyttävä länsiselliosasto vuonna 1911. Mielisairaat vangit asuivat muiden vankien kanssa samoissa tiloissa, kunnes vankilan viereen rakennettiin vuonna 1908 vankimielisairaala.

Vanha kuva lääninvankilasta Kakolanmäellä

Kakolanmäen vankilarakennusten tiloja on uudistettu 1920- ja 1950-luvuilla, mutta ulkoapäin rakennukset näyttävät edelleen samalta kuin ennenkin. Kakola on aina ollut vaikuttava ja kauaksi yli kaupungin näkyvä monumentti. 1900-luvun alussa Kakolan päärakennus oli Turun merkittävimpien rakennusten joukossa yhdessä linnan ja tuomiokirkon kanssa. Tänä päivänä vankilan massiivinen länsipääty hallitsee edelleen koko kaupunkikuvaa Turkua mereltä päin lähestyttäessä.

Kakolanmäen museon sisätilat

Turun kuritushuoneen asema oli Suomessa poikkeuksellinen. Vankilassa oli vankeja kaikkialta maasta, sillä sinne keskitettiin pisimpiin rangaistuksiin tuomitut. Näyttävät rakennukset ja niiden pelottavat asukkaat ovat yhdistelmä, joista on riittänyt puhuttavaa paitsi Turussa myös koko Suomessa. Jos kiinnostuksesi heräsi tule tutustumaan Kakolanmäen museoon tai varaa oma opastus ryhmällesi!